Nye York-sko

Jeg har lenge hatt behov for nye sko. Da de jeg har hatt til nå omtrent går i oppløsning bare jeg ser på dem, ja, da var det virkelig på høy tid å skaffe seg nye sko. Under Trondheim vikingmarked var jeg egentlig ikke på utkikk, men da jeg den siste dagen plutselig fikk øye på ett par fine, små skinnsko, så måtte jeg jo prøve dem, sånn i tilfelle de skulle passe. Og det gjorde de. Han som hadde laget dem var ikke selv på markedet. Det visste seg å være ett funn fra York, og det er interessant.

Bildet og informasjon er hentet fra http://www.yorkmuseumstrust.org.uk og http://www.historyofyork.org.uk.

Slik ser originalskoen ut. Den/de ble funnet i Coney Street i York, og ble antageligvis laget mellom år 866 og år 1066. York Museums Trust kategoriserer dem som “Anglo-Scandinavian” – altså anglo-skandinavisk. Det vil si den perioden i Yorks historie mellom Erik Blodøks død i 954 og normannernes invasjon i 1068. I denne perioden ble York styrt av en engelsk konge, men var fortsatt sterkt påvirket av den kulturen som vikingene hadde tatt med seg over sjøen.

Jeg syns mine sko er ganske lik originalen. Selvfølgelig er det en del småting som er annerledes. Blant annet er flappen litt større og rundere i formen på min, og sømmen over vristen er litt lengre ned på vristen enn på den originale, og så er hempen på siden, hvor man putter inn lærknuten, lengre på den originale. Disse små forskjelligene gjør meg ingenting, for skoen er gjenkjennbar og så lik som kan sies å være “innafor”. Dessuten “lyver” bildene litt. De er mer like i virkeligheten.

Nærbilde av det de på engelsk kaller en “toggle” – og det jeg velger å kalle en lærknute.

Da jeg kjøpte skoene satt denne lærknuten motsatt vei i forhold til slik som du ser på bildet over (den biten som stikker ut under flappen, var på oversiden av flappen). Jeg følte at den satt litt dårlig da jeg gikk med dem. Det vil si, den løsnet lett når jeg gikk. Jeg tenkte ikke noe over dette før jeg begynte å se på bilder av den originale skoen. Da oppdaget jeg at den rett og slett var satt i feil vei. Jeg snudde den, og da føles det som om den sitter bedre fast i skoen.

Så fornøyd da…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s