Vikingmarked på Herøy, 2012

Jeg, Ingrid, Rickard, Even, Brit Elin, Marthe, Elise og Raino dro sammen til Herøy for å være med på markedet som ble arrangert der.

Vi kom frem kjempesent ,og det var iskaldt så jeg sov ikke noe den første natta. Istedet utforsket jeg området vi var på. Det  var et veldig interessant område med lang historie. Jeg snakket med en lokal historiker mens vi var der og han kunne fortelle meg ganske mye om området. Blant annet kunne han fortelle at da Jomsvikingene var nordenfor Stad i 986, la de til havn ved Herøy fordi det var en god havn å legge til. Også kong Olav Haraldson lå ved Herøy med skipene sine i 1027. Visstnok  møtte han Karl Mørske som skal ha tilbudt seg å være kongens mann og dra til Færøyene og kreve inn skatt for kongen. Kong Sverre Sigurdson skal også ha vært på Herøy. På slutten av 1100-tallet var han på vei sørover og da var han innom Herøy. Kong Magnus Håkonson var der i 1263 og erkebiskop Aslak Bolt var på besøk i 1433. Da skal det ha vært holdt møte for stormennene i den såkalte gildestova på øya. Det finnes merker i berge overfor der markedet blir holdt som kan stamme fra Aslak Bolt besøk. De kan være Aslak Bolts eget merke. Dessuten druknet Fru Ingerd til Austrått like utenfor Herøy i 1555 sammen med sin datter, Lucie, ett barnebarn og en tjenestepike .

Nok historie.

Det er utrolig idyllisk på Herøy.

Det står en kirkeruin like nedenfor markedsområdet. Deler er fra 1800-tallet, mens noe er fra 1100-1200-tallet.

Marthe, Elise og Brit Elin sitter i teltet. De hadde med seg masse fint som de solgte.

De hadde ett lite vikingskip. Det var mulig å få være med å ro båten og det ville jeg og Brit Elin.

Det var fine detaljer på båten. Tror hvert årehull hadde forskjellige symboler og tegn.

Veldig fornøyd med roturen. Det var veldig artig å få ro en vikingbåt.

Så var det gilde. Det var herlig laks, rotgrønnsaksmos og noe greier. Det var kjempegodt. Det var Margit Yndestad som stod for maten.

Skafti.

Arve i sitt telt


Takk for et utrolig trivelig marked. Sees neste år?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s