Tolkning av broderi fra Mammengraven

For tiden holder jeg på med en tolkning av ett av broderiene som ble funnet i Mammengraven. Mammengraven ligger ved Viborg i Danmark og ble funnet og undersøkt i 1868. Graven tilhørte en veldig rik mann som antageligvis ble begravd vinteren 970 – 971 e. Kr. Med seg i graven fikk han blant annet med seg en kostbar drakt, en praktfull øks med sølvdekor (den såkalte Mammenøksa), sammen med andre praktfulle gjenstander.

Det er usikkert om den døde var kristen eller hedensk. Motivet på den ene øksa kan tolkes både som hedensk og som kristent.

Øksa er dekorert på begge sidene med en stil som kalles Mammenstil (en stil som er oppkalt nettopp etter dette gravfunnet). På den ene siden kan man se et motiv som har blitt tolket som et tre. Dette kan kanskje sees som det kristne livets tre eller det norrøne Yggdrasil. På den andre siden kan man se et dyremotiv, muligens en fugl. Dette har blitt tolket som enten hanen Gyldenkam fra norrøn mytologi eller det kristne fabeldyret Fugl Føniks som er et gjenfødelsessymbol.

I graven ble det funnet større mengder rester etter en fornem mannsdrakt som var fremstilt av eksklusive materialer. Den var svært ødelagt, men må uten tvil ha vært et flott syn da den var ny. Utgravningen ble ikke utført etter dagens standard, og det finnes ingen samtidige opptegninger av funnene. På grunn av dette er det vanskelig å si hva slags funksjon tekstilene hadde.

Sannsyneligvis hadde mannen på seg en tunika i ull, det er muligens funnet rester etter en bukse og han skal også ha hatt på seg en ullkappe med pelsfôr.  Drakten som mannen bar var en kostbar drakt som var prydet med purpur og rød silke, samt broderier i rødt og blått. Den fine kvaliteten på utstyret tyder på at den gravlagte muligens tilhørte kretsen rundt kong Harald Blåtand.

Tunikaen og kappen var brodert med kompliserte mønstre, disse har blitt tolket som leoparder og andre firfotende dyr, fugler, masker og akantusranker i rødt, blått og gulnyanser. Det ble også funnet brikkevevde bånd i graven. Disse var i lilla ull og lilla silke, med innvevde gull- og sølvtråder (kilde: http://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetid-800-1050/mammengraven/).

Jeg valgte å tolke et av broderiene som ble funnet i denne graven fordi de er så utrolig flotte. Motivet jeg valgte viser to firbente dyr som står ved et slags tre. Disse to dyrene har ofte blitt tolket som løver eller hjort. Jeg brukte Heather Rose Jones sin side (http://heatherrosejones.com/mammen/) samt noen bøker (husker dessverre ikke tittelen akkurat nå – kommer når jeg finner den igjen) når jeg gjorde denne tolkningen. Jeg valgte å brodere motivet på en plantefarget linpose som jeg bruker til oppbevaring av forskjellige ting på marked.

Jeg har ikke sett på hva slags sting som ble brukt i originalfunnet. Funnene er ganske ødelagt og de bildene som finnes på nett er ikke av beste kvalitet.

Det kommer flere bilder etterhvert.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s