Broderi basert på runestein fra Ramsund

På vikingmarkedet vårt i sommer hadde vi broderingskurs med Rickard Åkesson. Det var veldig morsomt å lære litt om de forskjellige stingene, og litt om forskjellige funn med brodering som er gjort.

Dette er prøvestingene jeg gjorde på kurset under markedet. På frihånd tegnet jeg et dyr som er å finne på Kong Haralds stein i Jelling i Danmark. Det er veldig vanskelig å se at det er ett dyr på bildet… Men samma det. Jeg ble bitt av broderingsbasillen, og ville prøve å lage noe skikkelig. Jeg letet litt rundt i alle vikingsakene etter noe å brodere på, og fant til slutt ut at en av linposene mine måtte være perfekt til nettopp dette formålet.

Jeg begynte å se etter motiv. Det er lettere sagt enn gjort å velge noe fordi det er så utrolig mye fint å ta av. Vikingene brukte masse dekorasjoner og utsmykninger. Både personlige eiendeler, redskaper, våpen og beskyttelse, inventar, interiør, eksteriør og steiner av forskjellige slag var ofte dekorert, og dette kan vi se til når vi vil brodere noe på våre vikingting. Jeg ville prøve noe enkelt siden det var første gangen jeg prøvde på ordentlig. Jeg endte med en runestein fra Ramsund i Sverige som viser historien on Sigurd Dragedreper. Bildene på denne steinen er veldig stilistiske og dermed lette og etterligne. Man tror at bildene ble hugget inn rundt 1030, og steinen ansees som en av de viktigste steinene som er hugget i runesteinsstilen som kalles profilstil (det vil si at hodene som er på endene av runebåndene sees i profil), og den kan sammenlignes med ringerikestilen. Jeg valgte å brodere kun ett lite utsnitt fra steinen, og valget falt på hesten til Regin, Sigurds fosterfar.

(De to bildene over er hentet fra http://en.wikipedia.org/wiki/Sigurd_stones)

————————–

I tillegg til bilder har steinen også en runeinnskrift:

siriþr : kiarþi : bur : þosi : muþiR : alriks : tutiR :
urms : fur salu : hulmkirs : faþur : sukruþar buata sis

Sigriðr gærði bro þasi, moðiR Alriks, dottiR Orms,
for salu HolmgæiRs, faður SigrøðaR, boanda sins

“Sigríðr, Alríkrs mor, Ormrs datter, lagde denne brua
for Holmgeirrs sjel, far til Sigrøðr, hennes husbond”

————————–

Slik ble resultatet. Det ble litt mer My Little Pony-versjon enn jeg hadde tenkt, men syns egentlig den ble helt grei. Iallefall til å være første gang.

Det er mye som ikke stemmer med denne hesten i forhold til originalen (nakken er for smal, føttene litt for lange/kroppen litt for kort). Den har ikke fått øyne og munn enda, og detaljene på halen er ikke ferdige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s